Een veilig speenkoord, wat houdt dat precies in?

Een speenkoord is tegenwoordig een leuke en hippe toevoeging aan de outfit van jouw kleintje. Met alle hippe kleuren en eventueel zelfs gepersonaliseerd, maak jij de outfit van jouw kleintje helemaal compleet. Een speenkoord is ook nog eens handig, omdat je jouw speentje minder snel kwijtraakt en het niet op de vieze grond valt. Toch is een speenkoord meer dan een handig hulpmiddel en een hippe toevoeging aan een outfit. Er zijn namelijk behoorlijk wat eisen waaraan een speenkoord moet voldoen.

 

Je zou denken dat alle speenkoorden die in Nederland verkocht worden, veilig zijn. Maar helaas is niets minder waar. Moet je dan voordat je een speenkoord gaat kopen ook nog gaan kijken of het wel om een veilig speenkoord gaat?!

 

Logisch dat jij niet bekend bent met alle veiligheidseisen, want dit is de verantwoordelijkheid van de webshop waar jij jouw speenkoord aanschaft. Toch is het belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw speenkoord veilig is voor jouw kleintje. Gelukkig zijn alle speenkoorden van Snoess wél veilig. Wij vertellen je graag waar een veilig speenkoord aan moet voldoen en hoe jij ervoor zorgt dat je het speenkoord veilig gebruikt.

 

Hoe herken je een veilig speenkoord?

Bij het maken van onze speenkoorden besteden we natuurlijk veel aandacht aan de veiligheid. Een speenkoord moet aan veel veiligheidseisen voldoen. Logisch natuurlijk, want het moet veilig zijn voor de allerkleinsten. Er zijn tegenwoordig veel speenkoorden te koop, dus zorg ervoor dat jij een veilig speenkoord aanschaft.

 

Speenkoorden moeten voldoen aan de Europese veiligheidsnormen die staan beschreven in de NEN-12586. Wij zetten een aantal belangrijke regels voor jou op een rij.

 • Een speenkoord heeft een maximale lengte van 22 cm. De clip wordt hierbij niet meegerekend. Inclusief clip mag het speenkoord maximaal 30 cm lang zijn. Zo kan het speenkoord nooit om het nekje van jouw baby komen.
 • De clip moet 3 ventilatiegaatjes bevatten i.v.m. verstikkingsgevaar. De gaatjes zorgen er voor dat de baby altijd kan blijven ademen.
 • Knoopjes of belletjes aan een speenkoord zien er misschien leuk uit, maar zijn niet veilig en mogen daarom niet aan een speenkoord.
 • Tussen de kralen onderling mag, onder druk, niet meer dan 1,5 cm ruimte zitten.
 • Het satijnkoord moet een minimale dikte van 1,5 mm hebben.

Wat kun je zelf doen om een speenkoord veilig te gebruiken?

Natuurlijk doen wij er alles aan om jouw speenkoord veilig te maken. Naast dat een speenkoord moet voldoen aan de Europese veiligheidseisen, kun jij zelf ook voor een veilig gebruik zorgen.

 • Gebruik het speenkoord altijd onder toezicht van een volwassene. Het is namelijk geen speelgoed. Een speenkoord is bedoeld als hulpmiddel om de speen niet kwijt te raken.
 • Bevestig de clip altijd aan de kleding van uw kind. Niet bevestigen aan losse onderdelen zoals veters en koordjes.
 • Maak het speenkoord zelf nooit langer en maak de knopen niet zelf los.
 • Geef het speenkoord nooit mee tijdens het slapen of in de box.
 • Controleer het speenkoord voor gebruik altijd op stevigheid, beschadigingen en loszittende onderdelen.
 • Als de onderdelen losser van elkaar gaan zitten, mag het speenkoord niet meer worden gebruikt.
 • Het speenkoord kan schoongemaakt worden met een vochtige doek en lauw water. Billendoekjes en snoetenpoetsers werken ook goed. Laat het speenkoord goed drogen aan de lucht.
 • De speenkoorden zijn niet geschikt voor de vaatwasser en kunnen niet uitgekookt worden. 
 • Het gebruik van een speenkoord is op eigen verantwoordelijkheid. Snoess is niet aansprakelijk voor eventuele schade door gebruik van een speenkoord.

 

Maar hoe zit dat dan met het zoeken van een speentje tijdens het slapen..?

Een speenkoord mag alleen onder toezicht worden gebruikt en mag daarom niet worden meegegeven tijdens het slapen. Vind jij het vervelend dat je het speentje in het donker niet goed kunt vinden? Je wilt de kleine natuurlijk niet storen en een lampje aan doen.. Gelukkig hebben we ook hier een hele fijne oplossing voor! De Glow in the dark speentjes van Bibs kun je ook in het donker gemakkelijk vinden. Kan je kindje weer snel slapen en kun jij ook snel weer je eigen bed in duiken om nog wat nachtrust te pakken!

 

Is een veilig speenkoord dan niet heel saai?

Poeh, wat een regeltjes zitten er aan een speenkoord. Wordt een speenkoord met al deze regels dan niet heel saai? Zeker niet! Een speenkoord kun je in allerlei leuke en hippe kleurtjes krijgen of je houdt hem lekker neutraal. Het is helemaal aan jou. Bij ons kun je namelijk een speenkoord helemaal zelf samenstellen en personaliseren! Hoe leuk is het om het speenkoord bijvoorbeeld te matchen met het geboortekaartje of de kleur van de kinderwagen? Een speenkoord is leuk om zelf te houden, maar ook erg leuk om als kraamcadeau te geven. Want wat is er nou leuker dan een gepersonaliseerd cadeau! En kom je er tijdens het samenstellen van het speenkoord niet helemaal uit, neem dan vooral even contact met ons op. Wij helpen je heel graag bij het samenstellen van jouw veilige speenkoord.

 

Zoals we eerder al aangaven, heeft een speenkoord een maximale lengte. Wil jij jouw speenkoord personaliseren dan kan het zo zijn dat het speenkoord een andere samenstelling krijgt dan op het voorbeeld. Wanneer de naam langer is dan op het voorbeeld, komen er bijvoorbeeld minder gekleurde kralen aan het speenkoord om de veiligheid te waarborgen. Natuurlijk sturen we jou eerst altijd even een foto om te laten zien hoe jouw samengestelde speenkoord er uit ziet en of dit aan jouw verwachtingen voldoet. Ben je toch niet helemaal tevreden met de foto die we jou sturen? Dan passen we hem met liefde en vooral ook in overleg met jou, gerust voor je aan. Wij vinden het namelijk belangrijk dat jij helemaal tevreden bent met jouw speenkoord.

 

Het speeltje van jouw kleintje niet meer kwijtraken?

Een speenkoord is niet alleen handig om een speentje aan te bevestigen. Je kunt er ook gemakkelijk het favoriete speeltje van jouw kleintje aan vastmaken. Zo heb je het speeltje altijd bij de hand en raak je het onderweg niet kwijt.

 

Wil jij ook zeker weten dat jouw speenkoord veilig is?

Neem dan snel een kijkje bij onze speenkoorden. Voordat een speenkoord van Snoess wordt opgestuurd, wordt gecontroleerd op veiligheid en stevigheid. Wij verzenden een speenkoord pas wanneer wij er zeker van zijn dat deze voldoet aan de veiligheidseisen. Zo weet jij zeker dat jouw speenkoord ook echt veilig is. Daarnaast maken wij gebruik van siliconen kralen die vrij zijn van BPA en andere schadelijke stoffen. Deze kralen zijn stevig, flexibel en gemakkelijk schoon te maken. De houten kralen die wij gebruiken zijn van beukenhout en hebben een FSC-keurmerk. Deze kralen splinteren niet, wel zo fijn.

 

Laat jij jouw kindje bij iemand die ook gebruik gaat maken van het speenkoord? Zorg er dan voor dat deze persoon ook op de hoogte is van alle bovenstaande tips voor een veilig gebruik van het speenkoord.

 

Wil jij je ook geen zorgen maken om de veiligheid van jouw kindje? Bestel snel een veilig speenkoord van Snoess.

 

Uniek, veilig en handgemaakt voor kleintjes (en ouders!) die hun speentje liever niet kwijtraken.

 

Because little ones deserve the best!