Doorkomende tandjes? Zo help je jouw baby!

Vaak komen de eerste tandjes door wanneer een baby tussen de 4 en 7 maand oud is. Doorkomende tandjes kunnen pijnlijk en vervelend zijn. Maar hoe merk je dat er tandjes aankomen en hoe kun jij jouw baby helpen?

 

Signalen van doorkomende tandjes

Een baby voelt al dat er tandjes doorkomen nog voordat ze zichtbaar zijn. Sommige baby’s hebben geen last van doorkomende tandjes, terwijl andere baby’s juist veel klachten kunnen hebben.

 

Enkele signalen die je als ouder kunt opmerken zijn hangerig en humeurig gedrag, veel huilen en slecht slapen. Sommige baby’s krijgen last van diarree, koorts en willen minder drinken.

 

Ook kan het je opvallen dat je baby ineens veel over het gezicht wrijft en op alles gaat bijten. Net voordat het tandje doorkomt kun je een hard puntje in het tandvlees voelen en uiteindelijk een wit puntje zien.

 

Hoe kun je jouw baby helpen?

Natuurlijk kun je gelijk naar de dichtstbijzijnde apotheek rennen om een zalfje of een crèmepje te halen, maar er zijn ook natuurlijke middelen die helpen om de pijn te verzachten en zeker het proberen waard zijn. Raadpleeg natuurlijk altijd de huisarts wanneer jouw kindje hoge koorts heeft of je het zelf niet helemaal vertrouwd.

 

Knuffelen

Misschien wel de makkelijkste oplossing: knuffelen. Baby’s hebben behoefte aan liefde en lichamelijk contact. Deze behoefte wordt groter wanneer jouw kleintje zich niet helemaal lekker voelt. Geniet van quality time met jouw kleintje en ga lekker knuffelen!

 

Masseren

Je kunt, op de plek waar het tandje doorkomt, het tandvlees voorzichtig masseren met je vinger. Zorg er hierbij natuurlijk wel voor dat je handen goed schoon zijn. 

 

Zuigen

Ergens op zuigen zorgt voor verlichting en troost. Je kunt je baby een speentje geven of op jouw vinger laten zuigen.

 

Sabbelen / bijten

Veel kinderen vinden het in deze periode fijn om op iets te sabbelen en ergens in te bijten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een bijtring, het liefst van natuurlijk materiaal. Bijtringen van siliconen kun je in de koeling (niet in de vriezer) leggen. Een koude bijtring zorgt voor verkoeling aan het tandvlees. Siliconen bijtfiguren hebben vaak bobbels op de achterkant. Dit zorgt ervoor dat het tandvlees tijdens het bijten wordt gemasseerd.

 

In ons assortiment vind je veel verschillende bijtringen. Neem snel een kijkje en help de pijn van de doorkomende tandjes te verlichten.