Doorkomende tandjes bij baby’s? Zo kun je jouw baby helpen!

Doorkomende tandjes bij baby’s? Zo kun je jouw baby helpen!

Een nieuwe mijlpaal: doorkomende tandjes! Hoewel het natuurlijk heel leuk is, kan het voor baby’s flink pijnlijk en vervelend zijn. Wanneer komen de eerste tandjes bij baby's door, hoe merk je dat er tandjes doorkomen en hoe kun je jouw baby helpen?

 

Wanneer krijgen baby’s doorkomende tandjes?

Vaak komen de eerste tandjes door wanneer een baby tussen de 4 en 7 maanden oud is. De middelste snijtanden onder komen meestal als eerste door, gevolgd door de bovenste twee middelste tandjes. Het doorkomen van de tandjes gaat door tot het kind ongeveer 3 jaar oud is.

 

Wat zijn de symptomen van doorkomende tandjes?

Een baby voelt al dat er tandjes doorkomen, nog voordat ze zichtbaar zijn. Sommige baby’s hebben geen last van doorkomende tandjes, terwijl andere baby’s juist veel klachten kunnen hebben. Enkele symptomen van doorkomende tandjes die je als ouder kunt opmerken, zijn hangerig en humeurig gedrag, veel huilen en slecht slapen. Sommige baby’s krijgen last van diarree, koorts en willen minder drinken.

Ook kan je doorkomende tandjes herkennen doordat je baby ineens veel over het gezicht wrijft en op alles gaat bijten. Net voordat het tandje doorkomt kun je een hard puntje in het tandvlees voelen en uiteindelijk een wit puntje zien.

 

Hoe kun je jouw baby helpen bij doorkomende tandjes?

Natuurlijk kun je gelijk naar de dichtstbijzijnde apotheek rennen om een zalfje of een gel voor doorkomende tandjes te halen, maar er zijn ook natuurlijke middelen die helpen om de pijn te verzachten en zeker het proberen waard zijn. Raadpleeg natuurlijk altijd de huisarts wanneer jouw kindje hoge koorts heeft of je het zelf niet helemaal vertrouwt. Dit kun je doen om de pijn van doorkomende tandjes te verlichten:

 

Knuffelen

Misschien wel de makkelijkste oplossing: knuffelen. Baby’s hebben behoefte aan liefde en lichamelijk contact. Deze behoefte wordt groter wanneer jouw kleintje zich niet helemaal lekker voelt. Geniet van quality time met jouw kleintje en ga lekker knuffelen!

 

Masseren van het tandvlees

Je kunt, op de plek waar het tandje doorkomt, het tandvlees voorzichtig masseren met je vinger. Zorg er hierbij natuurlijk wel voor dat je handen goed schoon zijn.

 

Zuigen

Ergens op zuigen zorgt voor verlichting en troost. Je kunt je baby een speentje geven of op jouw vinger laten zuigen.

 

Sabbelen/bijten

Veel kinderen vinden het in de periode van doorkomende tandjes fijn om op iets te sabbelen en ergens in te bijten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een bijtring, het liefst van natuurlijk materiaal. Bijtringen van siliconen kun je in de koeling (niet in de vriezer, in verband met het risico op vrieswonden) leggen. Een koude bijtring zorgt voor verkoeling aan het tandvlees. Siliconen bijtfiguren hebben vaak bobbels op de achterkant. Dit zorgt ervoor dat het tandvlees tijdens het bijten wordt gemasseerd.

 

In ons assortiment vind je veel verschillende bijtringen. Neem snel een kijkje en help de pijn van de doorkomende tandjes te verlichten.

 

 

 

Terug naar blog